Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa - 18 Resepi Kuih Tradisional Melayu Yang Famous Ketika Ramadhan Sayidahnapisahdotcom
Bahan untuk lapisan bawah bersagu: Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . 3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. 3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi. 1 1/2 cawan santan cair; Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,.
Resepi kuih kasturi // kuih kacang hijau.
Lapisan atas yang berwarna hijau adalah tepung lembut berperisa pandan manakala lapisan bawah dibuat daripada pulut yang lemak masin. Bahan lapisan bawah hijau : 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. 1 1/2 cawan santan cair; Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . 3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Bahan untuk lapisan bawah bersagu: Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Resepi kuih kasturi // kuih kacang hijau. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Bahan lapisan bawah hijau : 1 1/2 cawan santan cair;
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Lapisan atas yang berwarna hijau adalah tepung lembut berperisa pandan manakala lapisan bawah dibuat daripada pulut yang lemak masin. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. 1 1/2 cawan santan cair;
Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi.
Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Bahan untuk lapisan bawah bersagu: 1 1/2 cawan santan cair; 3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Resepi kuih kasturi // kuih kacang hijau. Daun pisang (dilayur atas api). Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Bahan lapisan bawah hijau : Lapisan atas yang berwarna hijau adalah tepung lembut berperisa pandan manakala lapisan bawah dibuat daripada pulut yang lemak masin.
Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Bahan untuk lapisan bawah bersagu:
Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Bahan lapisan bawah hijau : Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. 3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi. Bahan untuk lapisan bawah bersagu: Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. 1 1/2 cawan santan cair;
3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi.
Daun pisang (dilayur atas api). Lapisan atas yang berwarna hijau adalah tepung lembut berperisa pandan manakala lapisan bawah dibuat daripada pulut yang lemak masin. 3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Resepi kuih kasturi // kuih kacang hijau. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel.
Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa - 18 Resepi Kuih Tradisional Melayu Yang Famous Ketika Ramadhan Sayidahnapisahdotcom. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
Resepi kuih kasturi // kuih kacang hijau. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Bahan untuk lapisan bawah bersagu: Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas .
Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Bahan lapisan bawah hijau : 1 1/2 cawan santan cair; Daun pisang (dilayur atas api). Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih.
Resepi kuih kasturi // kuih kacang hijau. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Bahan lapisan bawah hijau : Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Lapisan atas yang berwarna hijau adalah tepung lembut berperisa pandan manakala lapisan bawah dibuat daripada pulut yang lemak masin.
6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Bahan lapisan bawah hijau : Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Bahan untuk lapisan bawah bersagu:
Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Resepi kuih kasturi // kuih kacang hijau.
Lapisan atas yang berwarna hijau adalah tepung lembut berperisa pandan manakala lapisan bawah dibuat daripada pulut yang lemak masin. 3~ apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Bahan lapisan bawah hijau : Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Bahan lapisan bawah hijau :
1 1/2 cawan santan cair;
Bahan untuk lapisan bawah bersagu:
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
Posting Komentar untuk "Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa - 18 Resepi Kuih Tradisional Melayu Yang Famous Ketika Ramadhan Sayidahnapisahdotcom"